Neden Laravel Öğrenmeliyim ?

Yazılım sektörünün en büyük problemlerinden biri devamlılık ve her yazılımcının farklı bir stil ile çalışması. Bu da bir yazılımı başka bir yazılımcının tamamlaması veya değişiklik yapması tam bir çile olacaktır. Bu gibi handikapları ortadan kaldırmak, projelerin devamlılığını sağlamak ve yazılımcıya bağımlılığı azaltmak için şirketler böyle bir yola giriyor. Bu da yazılımcıları framework öğrenmeye itiyor.

Bugün bir iş ilanı sitesinde php ile ilgili iş iş ilanlarına baktığınızda kurumsal ve ya büyük firmalarda en az 1 frameworkün zorunlu tutulduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bu konuda gördüğüm kadarıyla ülkemizde en yaygın tercih edileni de Laravel.

Peki Neden Laravel Öğrenmeliyim ?

Laravel’i öğrenmek zorunda değilsiniz aslında phalcon, codeigniter,symfony zend, yii gibi bir çok framework piyasada mevcut ve kullanılmakta. Ancak piyasada en çok kullanılan daha önce de dediğim gibi laravel. Piyasada kurumsal veya büyük/orta ölçekli işletmelerde iş bulmak istiyorsanız, artık spagetti gibi karmaşı kodlar yazmak istemiyor, komplike ve büyük sistemleri hızlı bir şekilde tamamlamak istiyorsanız Laravel öğrenmelisiniz.(bence).

Laravel Bana Ne Katacak ?

Laravel bilmediğimi zamanlarda benim de oluşturduğum ve hemenhemen herkesin “kendi framework’üm” dediğimiz bir veya birden çok class ile veya php dosyası ile hazırlanmış bir yapınız mevcuttur. Bu yapıların en büyük zorluğu başka bir yazılımcının geliştirme yapmak istemesi halinde yaşayacağı zorlukları az çok tahmin ediyorsunuzdur. Değişken isimleri, sayfa geçişleri, veri tabanı bağlantı tipleri, değişken adları, fonksiyon adları gibi bir çok örnek verebiliriz. Laravel ile böyle bir karmaşıklığı, dağınıklığı ve düzensizliği bir kenara bırakıp MVC yapısı ile çok daha pratik okunabilir anlaşılır kodlar yazmaya başlayacaksınız.

Sonuç :

Düzenli,okunaklı, anlaşılabilir, tekrar kullanılabilir kod yazmak istiyorsam, yeni trendleri,teknolojileri merak ediyorsam, büyük ölçekte sistemler kodlamak istiyorsam framework kullanmalıyım. Ülkemizde en çok tercih edilen ise Laravel olduğu için, laravel öğrenmeliyim.

Not:

Ben Türkiye’de çalışmak istemiyorum, hedefim yurt dışı aslında diyenler için ise bir öneri: Yurt dışı ilanlarına bir göz atın, hangi dilleri / frameworkleri istiyorlar ? Benim naçizane görüşüme göre Türkiye’den çıktıktan sonra en çok kullanılan dillerden/frameworklerden bazıları sırasız olarak şöyle(.NET CORE/ MVC, Python, Ruby on Rails, Java, C++ vb.)





Share

1 comment

yorum yap
Gekac Medya (3 sene ago)

Faydalı içerik olmuş elinize sağlık. Teşekkürler

Yorum Yap